Nakamichi Dragon


Nakamichi logo

Legenda. To je najkraći opis ovog kasetofona. Svaka generacija, kada uđe u srednje godine, u svom sjećanju zadržava neke uspomene koje je podsjećaju na mladost. Često su to stereotipi (ostvareni ili neostvareni) poput nekog modela automobila, neke pjesme iz tog perioda, neke glumice koja je tada bila pojam ljepote i u koju su bili zaljubljeni svi momci… Skoro svi zaljubljenici u hi-fi uređaje i muziku iz generacije koja je početkom osamdesetih bila mlada (naravno i moja malenkost) na pitanje: »Koji je najbolji dek ikada i koji si žudio da imaš?« će odgovoriti – Nakamichi Dragon! Naravno, velika većina ga je vidjela samo na slici u nekom časopisu ali je priča o njegovom izgledu, kvalitetu, savršenoj reprodukciji i snimanju i nedostupnosti zbog cijene od oko 5.000 ondašnjih maraka (što su tada a i sada bile velike pare) pretvorila u legendu i sveti gral svakog audiofila. Nakamichi je napravio neke modele kasetofona koji su bili skuplji i sa boljim karakteristikama od Dragona ali je on ostao kao najprepoznatljiviji model nekog uređaja koji je Nakamichi napravio.

Dragon 1

Dragon

Nakamichi Dragon je predstavljen 1982. godine i njegova proizvodnja je trajala 11 godina. Oznaka »Dragon« je tada korišćena za sve njihove top-modele uređaja a ne samo za kasetofon. U pitanju je prvi na svijetu autoreversni troglavi kasetofon sa diskretnim glavama koji posjeduje i dual capstan, double direct drive. Dragon koristi sistem NAAC (Nakamichi Automatic Azimuth Correction) auto-azimut za optimizovanje reprodukcije bilo koje kasete. Za razliku od njega, neki drugi modeli Nakamichija su koristili promjenjljivi azimut glava samo za glave za snimanje. Kasetofon posjeduje sve opcije za ručno kalibrisanje trake (bias, kalibracija, ekvilizacija, test ton), koristi pet motora i dvostruki direct drive pogon. Auto revers je moguć samo prilikom reprodukcije da bi se sačuvale vrhunske karakteristike prilikom snimanja.

Dragon 2

Dragon se pojavio na kraju analogne ere, brzo poslije njegovog predstavljanja stigao je kompakt disk koji je postao omiljeni format za reprodukciju i snimanje muzike.

KORISNIČKO UPUTSTVO:

Nakamichi Dragon Owners Manual

REKLAMNI PROSPEKT:

Nakamichi Dragon Broshure

GENERAL SPECIFICATIONS:

 • Model:

Dragon

 • Price:

$2,499

 • Year:

1982-1993

 • Head Configuration

3 Head Design

1x dual-gap Ferrite/Sendust erase

1x 2t/2ch Crystalloy record

1x 4t/2ch Crystalloy play

4 Track / 2 Channel

 • Frequency Response

20Hz…22Khz (±3dB, -20dB input, ZX tape)

20Hz…21Khz (±3dB, -20dB input, SX or EX-II tape)

 • S/N Ratio

74dB (Dolby C, ZX tape, 400Hz, 3% THD, IHF-A weighted)

66dB (Dolby B, ZX tape, 400Hz, 3% THD, IHF-A weighted)

 • Noise Reduction

Dolby-B/C Noise Reduction

 • Bias Frquency

105khz

 • Calibration

400Hz /15 kHz Test Tone

Manual Azimuth Calibration

Manual Level /bias Calibration

 • Transport

2x Quartz PLL DC BSL Hall motors for reels

1x DC for capstan

1x DC for NAAC correction

1x DC for transport functions

Pressure Pad Lifter

Dual-Capstan Transport

Auto Reverse

Slack-Tape Takeup

Direct Drive (Capstan)

 • Dimension

450 x 135 x 300mm

 • Weight

9.5kg