NAD 3020


Nad Logo

Pojačalo NAD 3020 je svojom pojavom 1978. godine, kada su vladali monster uređaji, pokazalo da audiofilsko pojačalo ne mora biti skupo a ni velike snage.

Postalo je audio ikona i najprodavanije integralno pojačalo u svijetu ikada. Kraj sedamdesetih je bio period u kojem su se proizvođači audio opreme utrkivali u snazi, veličini, težini uređaja, to je bila zlatna era HI-Fi. U takvom okruženju je NAD (New Acoustic Dimension) dosao na hrabru i , ispostavilo se finansijski pametnu, ideju da konstruiše audiofilsko pojačalo male snage (20W po kanalu) koje će imati odličnu gramofonsku sekciju, audiofilski zvuk, sposobno da bez obzira na malu snagu pogoni zvučnike sa problematičnom impedansom a da i kad udje u izobličenja zbog male snage to priguši i umiri zvuk (soft clipping) a sve nabrojano za male pare u odnosu na konkurenciju (ispod 80 funti ili tadašnjih 135 US$). Da bi snizili troškove prozvodnje i uklopili se u zadanu cijenu, postali se jedan od prvih prozvođača koji je svoju proizvodnju preselio na Tajvan.

 Nad 3020

U tome su uspjeli preko svakog očekivanja, to je bilo prvo malo integrisano pojačalo sposobno da pogoni zahtjevne zvučnike a njegov zvuk je nadmašivao zvuk cijenovno sličnih i skupljih pojačala u to vrijeme. U pojačalo su ugrađeni izlazni tranzistori koji su ugrađivani u druga pojačala sa 60W po kanalu (6 komada) omogućivši na taj način rezervu od 3db (power headroom) za muzičke pikove pa je moglo u kratkom periodu da isporuči čak 40W. To je (naravno uz ostale konstukcijske poteze i dobro napajanje), u kombinaciji sa soft clippingom koji je ograničavao napon tranzistora da na ulaze u izobličenje kada se pretjera sa potenciometrom za pojačavanje, dalo audiofilski zvuk, sa lijepim srednjim tonom, tamniji sa pomalo povučenim visokim tonovima, da bi pariralo jeftinim zvučnim kutijama iz tog vremena da ne pretjeruju sa visokim tonovima. To je u kasnijim godinama donijelo još jedan benefit o kojem tada nisu razmišljali jer nije postojao a to je da je dolaskom digitalne ere došao i mnogo oštriji zvuk nego sa ploča i kaseta, tako da je ovaj potez samo potvrdio njegovu veliku popularnost i odušljevljenost audiofila njegovim zvukom tokom godina.

 NAD 3020 2

NAD je, reklamirajući pojačalo, prikopčavao više zvučnih kutija koje su zajedno obarale impedansu na nestvarnih 1,1 Om i pojačalo je radilo bez problema. Ono je donijelo i jedan novitet u tom cjenovnom segmentu a to je spoljna veza izmedju pojačala i pretpojačala. Na taj način su obožavaoci ovog mališe mogli da kombinuju NAD 3020 kao prepojačalo (zbog odlične fono sekcije i dobrog zvuka) sa nekim pojačalom velike snage. Veliki uspjeh ovog pojačala je donio niz sličnih kvalitetnih pojačala drugih proizvođača kao što su: ARCAM Alpha, Rotel 840, Mission Cyrus I, Pioneer A400, Denon PMA 350 and Marantz PM40 SE. NAD je prodao 1,1 milion primjeraka a cifra je mnogo veća ako se uzmu u obzir sva njihova pojačala nastala na osnovama ovog modela. NAD je 2013. godine, na 40. rodjendan firme, izdao novu liniju proizvoda a među njima i hibridno digitalno pojačalo NAD D3020.

 NAD 3020 4

Tražeći podatke o ovom pojačalu, našao sam na nekim sjtovima testove ovog pojačala i njegovo uporedjivanje sa modernim pojačalima, njihovi komentari su i dalje u superlativima i čak ga preporučuju za kupovinu (zbog niske cijene i dobrog zvuka) kao pojačalo za drugi ili treći sistem u kući. Bogati zapad, nama bi ono bilo dobro i za prvi sistem.

NAD 3020 Data Sheet

NAD 3020 User Manual

PRE-AMP SECTION
Phono input
Input impedance (R and C) 47kW / 47pF
Input sensitivity, 1kHz 2.5mV ref. 20W
Signal/Noise ratio (A-weighted with cartridge connected) 75dB ref. 5mV
Line level inputs
Signal/Noise ratio (A-weighted ref 1W) >86dB
Channel separation >60dB
Frequency response (20Hz – 20kHz) ±0.5dB
Infrasonic filter -3db at 15Hz, 24dB/octave
Ultrasonic filter -3dB at 35 kHz, 12dB/octave
POWER AMP SECTION
Continuous output power into 8W * 20W (13dBW)
Rated distortion (THD 20Hz – 20kHz) 0.02%
Clipping power (maximum continuous power per channel) 30W
IHF Dynamic headroom at 8W +3dB
PHYSICAL SPECIFICATIONS
Dimensions (W x H x D) 420 x 96x 240mm
Net weight 5.3kg
Shipping weight 6.7kg