Advent 200/201/201A


Advent-log

Kasetofoni su u svijetu HI-Fi–a veoma brzo postali popularni iz više razloga. Imali su kvalitetan zvuk (inferioran u odnosu na gramofon ili magnetofon ali više nego dobar za svakodnevnu upotrebu), duplo više prostora na kaseti za snimanje u odnosu na ploču, kaseta je bila pojam minijaturizacije za to vrijeme, korisnici su dobili mogućnost pravljenja sopstvenih »best of« kompilacija a takođe su veoma brzo kasetofoni u automobilima postali standard pa se dobra muzika prenijela i na četiri točka.

Često se pogrešno misli da je kasetofon kao mašina za vrhunsko snimanje i reprodukciju zvuka svoj život započeo 1973. godine legendarnim i skupim Nakamichi 1000 Tri Tracer kasetofonom ali je to samo djelimično tačno. Taj model je svojim kvalitetom (i cijenom) postavio standarde tako visoko da je malo proizvođača audio opreme uspjelo konstruisati kasetofon sličnih karakteristika ali je činjenica da je bajka počela 1970. godine sa kasetofonom Advent 200 (firma je osnovana od strane čuvenog Henry Kloss-a, poznatog i po brendovima: Kloss Industries, Acustic Research, KLH, Cambridge SoundWorks i Tivoli Audio). Sa današnje tačke gledišta njegov izgled je pomalo čudan. Kasetofon je imao otvor za kasete sa gornje strane, dvije glave, potenciometre za nivo jačine snimka i jedan VU metar na kojem ste mogli pratiti jačinu signala za lijevi ili desni kanal, po izboru, test ton od 400Hz i prekidač za CrO2 kasete. On je takođe bio prvi kasetofon koji je primjenio Dolby redukciju šuma koja je vrlo brzo postao svetski standard za kasetofone. Mehanizam i elektronika su bili od Nakamichi-a, mehanizam nije bio robustan ali je završavao posao korektno. U trenutku pojavljivanja u SAD-u, koštao je tadašnjih $250. Prodat je mali broj primjeraka i 1971. godine su prešli na novi model Advent 201. Dizajnom je bio drugačiji a takođe je imao i drugi transport (3M/Wollensak tape transport) koji je bio masivniji i robustniji od prethodnog kao i kvalitetnije magnetne glave. Postojala je i crna verzija kasetofona pod oznakom Advent 201/A.

Doprinos serije Advent 200/201 svijetu audiofila je nemjerljiv jer su prvi uveli kvalitetan zvuk na kaseti, prvi upotrijebili Dolby sistem za redukciju šuma, prvi upotrijebili CrO2 kasetu koja će kasnije postati ultra popularna u odnosu na normal i metal trake. Takođe su možda bili prvi u upotrebi test tona za kalibrisanje trake ali nisam mogao naći potvrdu da li je to tačno. Mislim da je sve nabrojano dovoljan razlog da zauzmu svoje zasluženo visoko mjesto u istoriji HI-FI-a.

 

http://www.radiomuseum.org/r/adventcorp_200.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Kloss