Henry Kloss


Henry_Kloss

Henry Kloss (1929, Altoona, Pennsylvania – 2002, Cambridge, Massachusetts) je bio čuveni američki audio inženjer, pronalazač, zaljubljenik u HI-FI i osnivač/koosnivač mnogih poznatih kompanija koje su ostavile dubok trag u audio/video svijetu. Već kao student fizike na Masačusets institutu za tehnologiju (koji je završio ali nikad nije diplomirao) se bavio izradom kutija za zvučnike. Nakon napuštanja fakulteta, završio je kurs visoke vjernosti zvuka kod profesora Edgar Villchur-a na univerzitetu u Njujorku sa kojim je kasnije osnovao Acoustic Research (AR).

Kloss Industries

U ranim 1950-im, Kloss  u svom stanu u Cambridgeu pravio i prodavao Baruch-Lang zvučnike (nisu bili njegov dizajn). Ova zvučna kutija za ugao sobe je imala četiri 5″ drajvera (” i 15 rupa “) Prodavane su za $ 25 (ili $30 za Deluxe model” s lijepom okvirom i grill platnom”).

Acoustic Research (AR)

Kloss je osnovao Acoustic Research Corporation (AR) sa Edgar Villchur-om 1954. godine. Zajedno su razvili AR Model 1 koji je potpuno promijenio   način na koji su konstruisane zvučne kutije. Do tada su kvalitetne zvučne kutije bile velikih dimenzija. AR Model 1 je bio manja »bookshelf« kutija, potpuno zatvorena, vazduh koji se nalazio u takvoj kutiji se ponašao kao feder koji se suprostavlja radu membrane basa i umiruje je. To je za rezultat imalo da bas bude precizan i sa mnogo manje izobličenja nego u kutijama starog dizajna. Ovo je omogućilo i drastično smanjenje dimenzija kutije a da se zadrži dubok bas. AR Model 1 je bila prva kompresiona »bookshelf« kutija na svijetu za masovno tržište.

KLH  (KLH Research and Development Corporation)

KLH je osnovao 1957. godine sa Malcolm Low-om i J. Anton Hofmann-om, od čijih prezimena je nastao naziv firme. U novoj firmi je nastavio praviti zvučne kutije (KLH Model Five, KLH Model Six) i prvi put u svijetu, elektrostatiičke zvučnike punog opsega (flat 40Hz – 20kHz). Takodje je konstruisao i prvi mali FM tranzistorski prijemnik sa visokom selektivnošću (Model Eight) i prvi tranzistorski gramofon (Model Eleven). 1962. godine je započeo saradnju sa Ray Dolby-em iz Dolby Laboratories na razvoju »B« verzije profesionalnog Dolby noise reduction system-a što je rezultiralo magnetofonom KLH Model Forty sa Dolby B sistemom. To je prvo pojavljivanje Dolby sistema za radukciju šuma u svijetu. Vrlo brzo je postao svetski standard za kasetofone i magnetofone.

Advent Corporation

Kloss je osnovao Advent Corporation 1967. godine. Da bi pribavio novac, potreban za razvoj jeftinog TV projektora, konstruisao je kvalietnu a jeftinu zvučnu kutiju pod nazivom »The Advent Loudspeaker« (kasnije je dobila naziv »Larger Advent«, pošto je predstavljen »Smaller Advent« zvučnik). Takmičio se na tržištu sa top modelom AR Model 3a ali za pola njegove cijene. Novi cilj, koji je sebi zacrtao, je bio da poboljša zvuk kasete koja se do tada koristila samo za diktafone. Prvi zvučno kvalitetni kasetofon na svijetu, Advent 200, je predstavljen 1970. godine (pogledati post o Advent kasetofonima, takodje na ovom sajtu). Posjedovao je dvije glave, prvi Dolby sistem za redukciju šuma kod kasetofona, prvi je imao mogućnost korišćenja CrO2 kaseta, test signal. Zamjenio ga je sledeće godine Advent 201. 1972. godine realizovao je »Advent VideoBeam 1000«, prvi tv projektor velike slike za kućno korišćenje.

Kloss Video Corporation (KVC)

Kloss je ovu firmu osnovao 1977. godine kao pomoćnu firmu Advent-u. Kloss je u ovoj firmi izmislio Novatron cijev za TV projektore koja je povećala efikasnost TV projektora

Cambridge SoundWorks

Kloss je osnovao kompaniju 1988. godine. Bila je veoma uspješna. Proizvela je više modela raznih zvučnika (2.0, 2.1, 5.1). Proizvodili su takođe kvalitetne stone radio aparate kao i kompjuterske zvučnike. Kloss je napustio firmu 1996. godine i ona je postala podružnica Creative Technology.

Tivoli Audio

Nakon kraćeg povlačenja iz posla, osnovao je 2000. godine novu firmu, Tivoli Audio, zajedno sa Tom DeVestom. Proizvodili su stone radio aparate »Model One« (mono) i Model Two (stereo). Bili su visoko kvaliteteni uredjaji ali su usledile sudske tužbe od strane Cambridge SoundWorks zbog sličnosti tehnologije koja je korišćena u njima.

https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Kloss

http://www.acoustic-research.com/

http://www.klhaudio.com/company.html

http://www.klhaudio.com/company.html