Infinity Reference Standard


Statement. Lijepa engleska riječ koja u sebi krije mnogo više od obične konstatacije neke očigledne stvari. Kada proizvođači audio uređaja daju svojim inženjerima zadatak da naprave neki uređaj ne obraćajući pažnju na troškove, sa samo jednim ciljem – da to bude najbolje što ljudska ruka može napraviti, rezultat tog rada postaje »Statement« tog brenda. Čak i kada taj brend u kasnijim godinama nestane zbog okrutnih zakona tržišta, taj uređaj ostaje kao svjetionik među audiofilima i štiti ih od zaborava.

Infinity je bio američki proizvođač kvalitetnih i cijenjenih zvučnih kutija, osnovan 1968. godine od strane Arnie Nudell, John Ulrick i Cary Christie. Infinity je bio poznat po svojim serijama »Reference« i kasnije »Kappa«. Prvobitna ideja je bila da konstruišu referntni zvučnički sistem “Infinity Reference Standard za svoje potrebe ali su nakon velikog pritiska od strane audiofila da »state of the art« mora živjeti svoj život i van prostorija Infinity-ja, odlučili da ga ponude tržištu 1980. godine za »popularni« iznos od tadašnjih $65.000 što bi danas iznosilo $200.000.

Infinity Reference Standard i dan danas uliva strahopoštovanje svojim karakteristikama i veličinom. On predstavlja sistem od četiri tornja (dva po kanalu), visine po 2,2 m i ukupne težine 681kg. Dva tornja su bila bas jedinice i sadržala su po šest 30’ basova, servo pojačala (1.500W po kanalu) kao i elektroniku (akcelerometre) za kontrolu rada bas jedinica. Druga dva tornja su u sebi sadržavala po 36 EMIM visokotonaca od kojih je 12 bilo sa zadnje strane kao i 12 EMIM srednjotonaca. Sistem je upotpunjavala elektronska skretnica. Frekventna karakteristika ovog sistema je bila nestvarnih 15Hz – 45.000Hz +-2dB. Poslednja verzija je bila sa oznakom „V“ i proizvodila se od 1987-1996. godine. Ta verzija je imala jača pojačala za bas (2kW) kao i drugačiju konstrukciju samih zvučnih jedinica.

Nakon što je Harman International (vlasnik brendova kao što su: AKG Acoustics, AMX, Crown Audio, Harman/Kardon, Infinity, JBL, JBL Professional, Lexicon, Mark Levinson, Martin, Revel, Soundcraft, Studer) kupio Infinity, Arnie Nudell, jedan od osnivača, odlazi i osniva 1991. godine Genesis Advanced Technologies, koja nastavlja proizvodnju ovog sistema pod nazivom Genesis 1.2, sa primamljivom cijenom od samo $235.000.

Infinity je nastavio svoje postojanje pod okriljem Harman International-a. Proizvodni program se sveo na standardne zvučnike za široku potrošnju. Kao što smo rekli na početku teksta, iako su postali prosječni, njihov »Statement« i danas je »state of the art« i nemogući predmet želja.

Linkovi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Infinity_%28audio%29

http://www.genesisloudspeakers.com/products.html

http://www.theabsolutesound.com/articles/the-12-most-significant-loudspeakers-of-all-time/

http://www.dollartimes.com/inflation/inflation.php?amount=1900&year=1978